Holistische raad en daad bij (kinder) allergie en eczeem

Heeft jouw kindje last van allergie of eczeem? In mijn praktijk behandel ik huidklachten op een natuurlijke manier. Niet door alleen de symptomen te bestrijden, maar door eerst de grondoorzaak op te sporen. In dit artikel vertelt ik je meer over de mogelijkheden om je kindje (en jezelf!) van allergie of eczeem af te helpen. 

Holistische raad en daad bij (kinder-) allergie en eczeem

Heeft jouw kindje rode plekken in de knieholtes, hals of binnenkant ellebogen en last van jeuk? Als ouder kun je je radeloos voelen als je niet weet hoe je dit moet oplossen. Een logische stap is eerst naar de huisarts te gaan. Je krijgt dan doorgaans hormooncrème voorgeschreven om de symptomen te verlichten. Het fijne is, het werkt vaak. Maar… voor hoe lang? In dit artikel vertel ik je graag over andere mogelijkheden, Zodat je niet alleen de symptomen aanpakt, maar ook de grondoorzaak [1]. Met als resultaat blijvend klachtenvrije kindjes die hun energie volledig kunnen richten op de leuke dingen. Overgens :): deze principes gelden zowel voor kinderen als voor volwassenen. Lees je mee?

Wat is allergie/eczeem?

Allergie en eczeem duiden op een geactiveerd immuunsysteem, een ontstekingsreactie.  Dit betekent dat er iets in het lichaam binnen komt, wat niet binnen had moeten komen. Onze lichaamsbarrières beschermen normaliter de binnenwereld voor de buitenwereld.  Huid, darmen, longen en alle lichaamsingangen zijn hier onderdeel van. Deze barrières behoren tot het slijmvlies immuunsysteem, onze eerste lijn defence. Het  gehele barrièresysteem communiceert met elkaar en helpt elkaar. Daarbij hebben de darmen een regisserende rol. Bij allergie én eczeem werkt het barrièresysteem niet optimaal. Het verschil tussen allergie en eczeem?  Bij eczeem kan het ook zijn dat de huid (of longen) gebruikt worden om afvalstoffen kwijt te raken die niet via de ontlasting weg kunnen. Zo heeft de huid een tijdelijke ontgiftings functie. Ergens in het lijf loopt het bij deze huidklachten dus spaak, de symptomen zijn hier een uiting van. Wil je een blijvende oplossing voor de klachten? Dan is het van belang de grondoorzaak op te gaan sporen.

Op zoek naar de grondoorzaak

De weerbaarheid van jou en je kindje wordt voornamelijk bepaald door een gezonde darmflora. Daar zijn onderstaande factoren van invloed op:

  1. De bacteriën die je van je moeder hebt meegekregen

De darmflora van je kindje ontstaat bij de geboorte.  Tijdens de gang door het geboortekanaal krijgt de baby de eerste hap darmflora bacteriën vanuit de vagina en anus van de moeder. Alhoewel dit misschien niet zo fris klinkt, is het voor het kindje van groot belang! De eerste kolonisatie wordt hiermee gevormd.  De darmprint die het kindje mee krijgt,  is bepalend voor de volgende kolonisaties. Om deze reden is de darmflora van een kindje geboren met keizersnede aantoonbaar anders [2][3]. Ook de huid rond de tepel bevat de essentiële bacteriën voor de ontwikkeling van de darmen.

  1. De bacteriesamenstelling in je darmen (goede en slechte)

Als een darmflora gezond is zijn er Bifidobacterium, lactobacillus en E colisoorten die voor een gezonde darm zorgen. Bij kinderen waarbij de darmontwikkeling niet optimaal is gelopen komen veel slechte E colisoorten [4] voor. Gevolgen hiervan zijn een verminderde afweer[5]. Optimale darmontwikkeling wordt gestimuleerd door in aanraking te komen met verschillende bacteriën. Let wel: een te grote hygiëne is niet persee bevorderlijk, dit hebben wetenschappers ontrafeld in de hygiëne hypothesis [6]. Doel van noodzakelijke basis hygiëne (heel verstandig !), is afwezigheid van “slechte bacteriën”. Weet wel dat een te grote hygiëne kan leiden tot de afwezigheid van ook goede bacteriën. In het algemeen zijn deze goede bacteriën onmisbaar voor een gezond immuunsysteem. Zo is ook aangetoond dat allergie tweemaal zo weinig voorkomt bij kinderen uit boerengezinnen en bij kinderen met een bepaalde leefwijze, in vergelijking met de rest van de bevolking [7]. Ook het sterieler worden van onze omgeving en voeding, maakt dat we extra moeite moeten doen goede bacteriën binnen te krijgen.

  1. Voeding

Jouw voeding is sterk bepalend voor de darmflora. Bepaalde voedingsstoffen zijn nodig voor een goede barrière functie en stoelgang [8].  Tegelijkertijd zorgt een overmaat aan anti – nutriënten juist voor een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen[9].

  1. Stoffen die de darmflora en darmbarrière onder druk zetten

Medicijngebruik kan invloed hebben op de darmen. Denk bijvoorbeeld aan antibiotica, deze doden slechte én goede bacteriën. Ook andere stoffen kunnen de (kinder)darmflora even behoorlijk plat leggen. Denk bijvoorbeeld  aan het per ongeluk inslikken van (chloor)zwembadwater.

  1. Stress

Heb je mentale, emotionele of fysieke stress? Ons lijf reageert in essentie op dezelfde manier, gebaseerd op onze oerbehoefte. Immers: als er een tijger voor je staat, heb je direct energie nodig om te vluchten. Hormonen (adrenaline en cortisol) zetten de darmpoorten (tight junctions) open. Met als positief gevolg, meer energie beschikbaarheid. Het nadeel hierbij is een verhoogde doorlaatbaarheid voor stoffen die je normaliter niet binnen zou laten[10][11].

Oplossing graag!

Het is soms lastig de grond – oorzaak(en)  zelf op te sporen, laat staan op te lossen. Dit komt omdat het vaak niet één oorzaak is, maar meerdere (bovenstaande) factoren meespelen. Gelukkig zijn er therapeuten die je daarbij kunnen helpen!  In mijn praktijk help ik je graag, samen gaan we de randvoorwaarden creëren dat het lichaam zichzelf weer kan herstellen[12]. Ik werk met veel verschillende technieken waaronder aanvullende darmdiagnostiek. Hiermee kan je heel gericht zien wat er speelt en wat er bij te verbeteren is met een gericht persoonlijk behandelplan.

Wat kan je zelf doen?

1) Weet dat er mogelijkheden zijn om naast de symptomen, ook de grondoorzaken van huidklachten te verhelpen!
2) Wees je bewust van de mogelijke grondoorzaken van allergie en eczeem
3) Zorg voor een goede toevoer van de “goede bacteriën”: laat de kindjes vooral lekker spelen in (vruchtbare) aarde en zet gefermenteerde producten op het menu. Ook een probioticum kan soms helpen [13].
4) Onderschat de huidklachten niet. Het lijf geeft aan dat er ergens iets mis gaat. Vroeger werd vaak gedacht dat kindjes over allergieën en eczeem heen kunnen “groeien”. Inmiddels is duidelijk dat het ziektebeeld zich na een tijd kan verplaatsen naar de andere slijmvliezen bijvoorbeeld de longen. Met bijvoorbeeld astma tot gevolg.
5) Ga je binnenkort bevallen of geef je borstvoeding? Wees je bewust van de noodzaak van een goede darmflora van jezelf. Op deze manier kan je  de juiste bacteriën doorgeven en de zorg je voor een optimale borstvoeding [14].
6) Wees je bewust van de (anti) nutriënten in voeding. Indien noodzakelijk,  creëer als ouder goede randvoorwaarden voor herstel van de darmen. Dit doe je door bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen tijdelijk niet te geven[15]. Let daarbij ook op een gezonde vetzuurbalans.

Bronnen:

Bronnen:

[1] Heb je meer behoefte aan meer informatie of (wetenschappelijke) onderbouwing? Mail gerust naar [email protected]
[2] Ben jij of jouw kindje geboren via een keizersnede en ervaar je mogelijk gerelateerde klachten?  Geen zorgen: hoe oud je ook bent, je kan via darmtherapie de darmflora verbeteren.
[3] Bron: Rinne,  J Pediatr. 2005 Aug;147(2):186-91
[4] Bijvoorbeeld clostridium
[5] Bron: Okada H, Clin Exp Immunol. 2010 Apr; 160(1): 1–9.
[6] Bron: Sanchez J, Colomb Med (Cali). 2018 Jun 30;49(2):169-174.
[7] Veelgehoorde klachten zijn: chronisch verkoudheid, darmkrampjes, verstopping of diarree en huidklachten.
[8] Voor een goede barrièrefunctie zijn dit o.a. eiwitten en vitamine D. Voor een goede stoelgang o.a. magnesium.
[9] Denk bijvoorbeeld aan gluten en melk produkten
[10] Twee voorbeelden:
1) Bij borstvoeding kan stress van de moeder een rol spelen. Immers de doorlaatbaarheid in de moeders darmen is verhoogd. Er kunnen daardoor grotere moleculen in de borstvoeding terecht komen. Dit kan het kindje nog lastig verteren.
2) Bij kindjes die richting de lagere school gaan en hier stress van ervaren,  zie je vaak obstipatie en eczeem vorming.
[11] Meer informatie over de relatie stress in de zwangerschap en darmflora kindje?
Bron: M.A.C Zijlmansa, Psychoneuroendocrinology, Vol. 53,March 2015, pp. 233-45.
[12] We onderzoeken samen de oorzaken;  halen de stressoren weg; kijken we naar mogelijkheden op korte termijn de symptomen op een natuurlijke manier te verlichten en zorgen we voor heropbouw van barrières en darmflora.
[13] In de praktijk zie ik vaak dat alleen een probioticum onvoldoende werkt. Vaak zie je na het kuurtje, dat de klachten weer toenemen. Hoe dat kan? Belasting is dan alsnog te groot en zelfherstellende vermogen heeft meer nodig.Met aanvullende laboratorium diagnostiek kan je zien wat er precies speelt in de darmen en werken we met een behandelplan op maat. 
[14] Wist je dat berg bij baby’s ook een vorm van eczeem is?
[15] Of zelf bepaalde voedingsstoffen niet te eten tijdens borstvoeding.