In je eigen kracht en licht staan in 2024 door persoonlijke reflectie op jouw 2023

In je eigen licht staan in 2024

De decembermaand staat van oudsher symbool voor hoop en licht.  Tijdens de feestdagen vieren we dit, misschien wel meer dan ooit gezien de tijdsgeest waarin we leven. De polarisatie in de maatschappij is groot en op het wereldtoneel gebeurt veel dat een gevoel van onzekerheid en onveiligheid (onbewust) kan triggeren. Hoe kun je met deze uitdagingen toch liefdevol jouw unieke plek blijven innemen? De sleutel ligt in bewustwording en verbinding. De verbinding met jezelf is essentieel omdat het aan de basis ligt van je band met anderen en de wereld om je heen. Goed voor jezelf zorgen en je licht versterken is ook een uitdaging omdat de bedding in de buitenwereld daarvoor beperkt aanwezig is. Hoe creëer jij je eigen bedding? Ik inspireer je graag om inzicht te krijgen in wat jij nodig hebt om in je eigen lichtkracht te (blijven) staan.

Liselore van Ekdom voor De Andere Krant (22 dec 2023)

Onder de glinsterende lichtjes van de kerstboom nodig ik je uit tijd voor jezelf te nemen, voor zelfreflectie. Reflectie is een waardevol moment om even stil te staan, je naar je centrum te bewegen en van daaruit elke dag opnieuw weer te creëren. Dit ogenblik eert niet alleen het afgelopen jaar, maar opent ook de weg naar een betekenisvolle toekomst. Het creëert bewustzijn, waardoor we doordachte beslissingen kunnen nemen en koers kunnen bepalen voor het komende jaar, 2024. Het Your Elements-levenswiel helpt je daarbij.

It’s your light, that lights the world”- Rumi

Stap 1. Inzicht in je huidige situatie

Stap 1: Kijk eerlijk naar jezelf door het levenswiel in te vullen met een cijfer (1-10 = goed). Kleur het vlak in tot het bijbehorende cijfer. Luister naar je gevoel en wees liefdevol en nieuwsgierig. Voel je vrij de onderwerpen op te splitsen op een voor jou zinvolle manier. Deze richtlijnen dienen als leidraad. Hoe persoonlijker je het maakt, hoe effectiever het kan werken.

 1. Gezondheid en energie

Hoe ervaar je je fysieke fitheid? Voel je je mentaal gezond? Heb je genoeg energie om met plezier te doen wat voor jou belangrijk is? Hoe is de kwaliteit van je voeding? Hoe verloopt je slaap? Zijn er chronische stressfactoren? Besteed je voldoende aandacht aan beweging en sport?

Denk in de wintermaanden aan extra voedingsstoffen voor optimale stressregulatie, immuniteit en energie:

 • Eet gevarieerde, verse en onbewerkte voeding, waarvan voldoende gezonde vetten, eiwitten, vezels én eet minimaal 500 gram groenten per dag
 • Beperk je (geraffineerde) suiker- en transvetteninname
 • Drink voldoende (2 liter per dag), bij voorkeur water en/of kruidenthee
 • Voldoende extra vitamine D, magnesium en een goede omega 3
 1. Carrière en maatschappelijke bijdrage

Voel je voldoening in je werk? Geeft het je energie, ervaar je gezonde werkdruk? Voel je je veilig en authentiek op je werk? Is er ruimte voor persoonlijke groei? Zet je je unieke talenten effectief in, krijg je voldoende ondersteuning? Ervaar je betekenis en zingeving in je werk of vrijwilligersactiviteiten?

 1. Persoonlijke verbinding en ontwikkeling

Kun je je verbinden met je innerlijke wereld en authentiek vanuit je hart leven? Omarm je uitdagingen en benut je je unieke talenten, deel je ze met de wereld? Leef je in lijn met je waarden?  Luister je naar je innerlijke stem en handel je daarnaar? Hoe ga je om met emoties, laat je ze toe en geef je er ruimte aan? Werk je aan persoonlijke ontwikkeling en leef je een leven dat bij jou past?

 1. Partner en gezin

Voel je tevredenheid in je liefdesrelatie, zowel op het gebied van intimiteit als verbinding? Stimuleren jullie elkaar de beste versie van jezelf te zijn? En als we de focus verbreden: hoe ervaar je tevredenheid in de thuissituatie? Wat is je relatie met de kinderen en hoe tevreden ben je met de rol die je in hun leven speelt?

 1. Familie, vrienden en sociale kring

Hoe tevreden ben je over de kwaliteit van je relaties? Ervaar je voldoende verbinding, zowel in goede als in uitdagende tijden? In hoeverre beïnvloedt de bagage uit het verleden jou?

 1. Financiële situatie

Hoe tevreden ben je met je huidige financiële situatie? Is er voldoende financiële veerkracht?

 1. Plezier en vrije tijd

Geniet je van je vrije tijd? Besteed je voldoende aandacht aan je passies? Ervaar je plezier gedurende de dag?

 1. Fysieke omgeving

Hoe tevreden ben je met je fysieke omgeving? Ondersteunt het je prestaties en biedt het voldoende rust?

 

Stap 2: Dankbaarheid

Spreek waardering uit voor alles in je leven en laat je dankbaarheid daarvoor stromen. In het bijzonder voor wat er in 2023 op je pad kwam. Dankbaarheid helpt je het goede in het leven te herkennen. Count the blessings van de mooie momenten en de lessen die je leerde door uitdagende situaties.

Stap 3: Inzicht en streven naar je gewenste situatie

Verbind je met je hart. Leg je hand erop en richt je aandacht erop. Denk niet te veel. Wees nieuwsgierig naar de antwoorden op deze vragen:

 1. Ga door elk onderwerp in het levenswiel en geef een cijfer voor je ideale situatie.
 2. Concentreer je op de onderwerpen met een groot verschil tussen huidige en gewenste situatie. Wat heb je nodig om naar je gewenste situatie te bewegen? Wat belemmert jou daarin? Als je jezelf een liefdevol advies zou geven: Wat zou dat dan zijn?

Met het levenswiel leg je een solide basis om nieuwe doelen en prioriteiten te stellen voor het komende jaar. Het is een mooie gelegenheid om je wensen te uiten, voor jezelf en om te bespreken met dierbaren. Ik wens je een fijne jaarwisseling en een inspirerende start van het nieuwe jaar, met voldoende handvatten om je innerlijke licht te laten schijnen!

Liselore van Ekdom (drs.) is orthomoleculair natuurgeneeskundige, transformatiecoach (www.yourelements.nl) en betrokken bij Vrouwen voor Vrijheid, een community voor een samenleving waarin keuzevrijheid, transparantie en gezondheid vanzelfsprekend zijn.

 

———

Dit artikel is gepubliceerd in De Andere Krant Kersteditie (22 dec 2023)

https://deanderekrant.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *