Over orthomoleculaire geneeskunde

De term ‘orthomoleculair’ …

…werd voor het eerst gebruikt door tweevoudig Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Het Griekse woord orthos betekent gezond, juist of recht en moleculair staat voor: de moleculen betreffende.

De orthomoleculaire geneeskunde kijkt naar het lichaam als geheel en gaat ervan uit dat het lichaam met de juiste en voldoende voedingstoffen optimaal kan werken. Het is systeemdenken. In Amerika “functional medicine”genoemd.  Steeds vaker zien we de term:  leefstijlgeneeskunde. Een optimaler woord vind ikzelf nutritionele geneeskunde, echter deze term is minder “bekend”. En omdat het al zo’n “nieuw veld” is voor velen, noem ik het “orthomoleculair”.

Het doel van orthomoleculaire geneeskunde is…

…het creëren van een optimaal milieu in het lichaam zodat het goed kan functioneren vanuit het van nature aanwezige zelfherstellende vermogen. Door bepaalde voeding, supplementen (mineralen, vitaminen en plantstoffen) en het aanpassen van de levensstijl (ontspanning, slaap, beweging) bevorder je de afvoer van afvalstoffen, vult het tekorten aan en zorgt het voor balans in je leven waardoor je lichaam gezonder wordt. Het grote verschil met reguliere geneeskunde is dat we naast de symptomen ook de onderliggende oorzaken gaan bekijken. Net als de reguliere geneeskunde is er veel wetenschappelijk onderzoek in het orthomoleculair veld gedaan.  En werken we ook met laboratorium onderzoek. Aanvullend op de regulier vaak gebruikte metingen.

De MBOG heeft er een heldere animatiefilm over gemaakt…

Het klinkt wellicht indrukwekkend en ingewikkeld en…

…dat is het stiekem ook wel. Het is een behoorlijk kennisintensief vak en vraagt om veel kennis en inzicht in de werking van het menselijk lichaam en het menselijk functioneren.

En om het nóg ingewikkelder te maken 😉. Er bestaan verschillende orthomoleculaire “stromingen”. Omdat ik voeding als basis heel belangrijk vindt en ik niet geloof dat voedingssupplementen alléén het symptoom oplossen, heb ik gekozen voor orthomoleculaire geneeskunde volgens de kPNI (klinische Psycho  Neuro  Immunologie) gaan studeren.

Immers: Het symptoom is nooit het echte probleem.

De k-PNI wordt ook wel omschreven als de wetenschap van jouw persoonlijke film…

Dit omdat we in de zoektocht naar de onderliggende oorzaken van jouw klachten jouw levensfilm als uitgangspunt nemen. Zo zien we dat een vergeten probleem uit het verleden (bijvoorbeeld een virale of bacteriële belasting, onopgeloste stress, een trauma) vaak de start was voor het ontstaan van jouw klachten. En net dit gaan we samen met jou uitzoeken, om zo de wortel van het probleem aan te pakken… en niet alleen het symptoom.

‘Deep learning’ is hierbij een belangrijk onderdeel. Immers: Wanneer je niet weet hoe het komt dat je hebt wat je hebt, is het moeilijk om het op te lossen. En dus leg ik het je uit zodat je zelf de verandering gemotiveerd aan kan gaan.

Ik combineer de orthomoleculaire geneeskunde met (kortgezegd) life coaching. Samen vormt dit mijn integrale en unieke werkwijze.